Mini-foto-maran 2018

SLIF’s Mini Foto Mara 2018

1. Tema ’Som på räls’; Den här vinnaren följde temat på ett roligt sätt, som på räls. En skön lek med färg och ett kort skärpedjup som hjälper betraktaren att fokusera på snigeln. En innovativ och fantasifull tolkning.

2. Tema ’Kaos’; Intressant lek med färg.  Kontrasten mellan färgfläckarna och det svartvita samt kompositionen som exploderar i linjer åt alla håll återspeglar temat på ett ypperligt sätt.

3. Tema ’Förankrad’; Här sitter objektet verkligen fast i marken; förankrad. Med fötterna rejält på jorden. Man undrar över vem statyn föreställer? Är det Margareta Krook? En kulturpersonlighet förankrad i det svenska samhället. Och i gatan! Kompositionen är lugn och färgsättningen i det närmaste monokrom, man fokuserar på linjerna. Harmoniskt. Bra tolkat verkligen!

4. Tema ’Väntan’; Klockren tolkning där personens uttryck förstärker intrycket av just… väntan! När kommer bussen? Den röda jackan hjälper till att leda blicken mot personen. Kanske hade bilden vunnit på att komponerats med mindre luft bakom kvinnan!? En väldigt fin bild hursom!

5. Tema ’Rubb och stubb’; En samtidsbild som väcker funderingar. Det mannen har, har han med sig. Allt. Rubb och stubb. I hans fall är det inte mycket. Hur mycket behöver man? Han behöver antagligen inte prylar utan snarare någon som bryr sig om honom. En bra tolkning. Vi tänker att budskapet blivit ännu starkare om man kunnat ta bilden närmare mannen och hans saker.  

6. Tema ’Nära inpå’; Kan man komma närmare? Modellen ser glad och inbjudande ut; blir hon smickrad av att fotograferas rentav? Bra komponerat med fotot som ’klipper’ örat och hakan, det förstärker upplevelsen av att vara riktigt nära inpå. Bra med luft till höger också. Kul att man skönjer fotografen i solglasögonen. Konserthuset är beviset att bilden tagits på Hötorget! Jättebra!

7. Bästa bildserien; Fotograf F uppvisar jämn kvalitet tycker vi och vågar fokusera på detaljer. Går gärna nära i sin fotografi och tar sig tid att hitta ögonblick man lätt missar i vardagen annars. En observant fotograf som överlag presterar välkomponerade och tekniskt bra bilder. Grattis! När kommer fotoboken ’Ögonblick i Stockholm’?